Ιανουαρίου 01, 2007

Προτάσεις Σημειακών Παρεμβάσεων στον Δήμο Γλυφάδας


1.0. ΓΕΝΙΚΑ
Η Γλυφάδα, έδρα του ομώνυμου Δήμου, είναι παραλιακό προάστιο στα Νότια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας. Διοικητικά, ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής και στη Νομαρχία Αθηνών, με συνολική έκταση 25.366 στρέμματα και πληθυσμό 80.409 κατοίκους
Ο Δήμος Γλυφάδας κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Δήμος Αιξωνής (σημαίνει κατσικοπάζαρο) και ήταν γνωστός για την Αιξωνική Τρίγλη (είδος ιχθύος – το μπαρμπούνι). Ο όρος "Γλυφάδα" είναι πρόσφατος και προέρχεται από τα πηγάδια της περιοχής που το
νερό τους είχε το χαρακτηριστικό να είναι γλυφό.
Η περιοχή κατοικείται από την δεύτερη δεκαετία του εικοστού αιώνα από πρόσφυγες από την
Θράκη και τον Πόντο. Έως τα μέσα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου η Γλυφάδα αποτελούσε – μαζί με το Ελληνικό – μέρος του Δήμου Ευρυάλης. Ο Δήμος μετονομάστηκε σε Δήμο Γλυφάδας το 1945. Την δεκαετία 1960 ο Δήμος υπέστη σημαντικές αλλαγές εξαιτίας της εγκατάστασης του αεροδρομίου στο Ελληνικό.
Λόγω της
Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού, η Γλυφάδα γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σε εστιατόρια και μπαρ κατά τις δεκαετίες 1960-2000. Συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι τόπος διασκέδασης και ψυχαγωγίας υπερτοπικής σημασίας.
Η Γλυφάδα γεωγραφικά χωρίζεται σε επτά περιοχές: την Άνω Γλυφάδα, την
Τερψιθέα, την Ευρυάλη, τα Αστυνομικά, την Αιξωνή, τους Καφεπώλες και την "Κάτω Γλυφάδα" (κέντρο) και γειτνιάζει των δήμων Ελληνικού, Αργυρούπολης και Βούλας.
Συνοπτικά, ο Δήμος Γλυφάδας, έχει ανάγκη άμεσης παρέμβασης στα παρακάτω περιληπτικά αναφερόμενα σημεία.

1.1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΟΛΗ

Μια σημαντική προτεραιότητα, είναι η σύνταξη και έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Γλυφάδας. Αυτή η μελέτη καθορίζει τις επιτρεπόμενες Χρήσεις Γης σε κάθε τομέα του Δήμου και στο σύνολο της έκτασής του. Η εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε πρώτη φάση καταγράφει, ανιχνεύει και αξιολογεί τις υπάρχουσες τάσεις, ενώ σε δεύτερη φάση προτείνει δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση του αστικού χώρου.
Ο περιορισμός των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων σε κάθε περιοχή έχει σαν αποτέλεσμα κατά πρώτο η πόλη να γίνει πιο λειτουργική και κατά δεύτερο να αποφεύγονται οι οχληρές χρήσεις για τους κατοίκους, ενώ με γνώμονα τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης ιεραρχούνται οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Σημαντικό λειτουργικό θέμα του Δήμου είναι ότι τριχοτομείται από τις δύο μεγαλύτερες αρτηρίες της πρωτεύουσας, την Λεωφόρο Ποσειδώνος και την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα να διακόπτεται βίαια ο αστικός ιστός, και να είναι προβληματικές οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Συμπληρωματικά, θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Αθήνας στην περιοχή του παλαιού Αεροδρομίου Ελληνικού, δημιουργεί έναν υπερτοπικό πόλο αναψυχής και κατοικίας με ανυπολόγιστες επιδράσεις στον κοινωνικό και αστικό ιστό του Δήμου.

1.2. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Υπάρχει ανάγκη εκτεταμένης ανάπλασης της Κεντρικής Περιοχής του Δήμου Γλυφάδας, τουλάχιστον σε επίπεδο προμελέτης. Η προμελέτη που θα προβλέπει τον ορισμό ζώνης ανάπλασης, την επίλυση του κυκλοφοριακού και την διευθέτηση των θέσεων στάθμευσης, θα εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων και των επαγγελματιών. Αυτό το γεγονός, πέρα από την αισθητική και λειτουργική παρέμβαση στο εμπορικό κέντρο του Δήμου, θα βελτιώσει και την επισκεψιμότητα των καταστημάτων, και συνεπώς η εμπορική κίνηση της αγοράς θα αυξηθεί προς άμεσο όφελος των καταστηματαρχών.
Παράλληλα η αποτροπή της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κυρίως οδικό δίκτυο καθώς και η διαδοχή υπαιθρίων καθιστικών και στεγασμένων χώρων, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις υλοποίησης μιας υψηλής στάθμης χωρικής επέμβασης, με όλα τα χαρακτηριστικά των χαρακτηριστικών της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η αρχιτεκτονική μικρής κλίμακας θα επιτρέψει την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε το τραμ ενώ θα βελτιστοποιήσει την συνέργεια μεταξύ οδικού δικτύου, δικτύου ποδηλατοδρόμων και δικτύου πεζοδρόμων.
Επιπλέον, στα πλαίσια της ανάπλασης της Κεντρικής Περιοχής, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και το θέμα των διαφημίσεων των εμπορικών δραστηριοτήτων τουλάχιστον στους κεντρικούς δρόμους του Δήμου.

1.3. ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΥΔΑΤΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

Ο Δήμος Γλυφάδας, διαθέτει ένα υδάτινο μέτωπο μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου, το οποίο είναι άμεσα προσβάσιμο, γεγονός που τον καθιστά μοναδικό στην Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας. Αυτό το γεγονός ευνοεί την χωροθέτηση της χρήσης που σχετίζεται γενικότερα με την αναψυχή και τις δραστηριότητες ελευθέρου χρόνου, ενώ φυσικά η ακτίνα επιρροής της είναι υπερτοπικής σημασίας.
Η σωστή ανάπλαση των ελεύθερων παραλιακών χώρων είναι η τελευταία ευκαιρία για μία ριζική αναβάθμιση της πυκνοδομημένης πόλης.
Το παραλιακό μέτωπο της Γλυφάδας, θα διαμορφωθεί σε χώρο για κολύμβηση, περίπατο και αναψυχή, με ολοκληρωμένη μελέτη και με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.
Η διαμόρφωση και ιεράρχηση του δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων σε διάφορα επίπεδα, μαζί με τα κιόσκια, καθιστικά, παιδικές χαρές, αναψυκτήρια, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής για τους λουόμενους, κ.α , ενώ θα βελτιωθούν οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις παράλληλα με τον εμπλουτισμό σε φύτευση χαμηλού, μέσου και υψηλού πρασίνου κατάλληλου για τις συνθήκες της περιοχής.
Παράλληλα θα πρέπει να διευθετηθεί η άμεση σύνδεση του αστικού ιστού με το υφιστάμενο θαλάσσιο μέτωπο. Επιπλέον ο παραλιακός πεζόδρομος, θα συνδεθεί με το προτεινόμενο εσωτερικό δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων του Δήμου, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των δημοτών προς το σύνολο του υδάτινου μετώπου, ώστε να λειτουργεί σαν χώρος εκτόνωσης κοινού.

1.4. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΘΗΝΑΣ

Το παλαιό Αεροδρόμιο του Ελληνικού (Χασάνι ήτοι ξερότοπος), συνολικής έκτασης 5.300 στρεμμάτων, προορίζεται για την δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου της Αθήνας.
Αυτό ήταν το αντικείμενο του προκυρηχθέντος Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού το 2004, όπου προβλέπεται η μετατροπή σε οικιστική περιοχή 1000 στρεμμάτων περίπου της αρχικής έκτασης.
Στον υπό σύσταση φορέα διαχείρισης του Πάρκου θα συμμετέχουν εκ περιτροπής οι τέσσερεις Δήμοι (Γλυφάδας, Eλληνικού, Αργυρούπολης και Aλίμου), ενώ ο φορέας θα έχει και την διαχείριση των περίπου 2.100 στρεμμάτων που αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο των υφιστάμενων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. H εταιρεία ‘’Oλυμπιακά Aκίνητα’’ διαχειρίζεται σήμερα αυτή την έκταση.
Στα ανταποδοτικά οφέλη περιλαμβάνεται η μεταφορά της γραμμής του τραμ που σήμερα διασχίζει το πάρκο, βόρεια προς τη Λεωφόρο Aλίμου καθώς και η δέσμευση για την κατασκευή του άξονα που θα συνδέει την Ποσειδώνος με τη Bουλιαγμένης και, μέσω σήραγγας, με την προέκταση της περιφερειακής.
Η ύπαρξη του Μητροπολιτικού Πάρκου σε επαφή με τον Δήμο Γλυφάδας, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη κατά τον οποιοδήποτε σχεδιασμό της πόλης, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα όποια οφέλη σύμφωνα με το τελικά επιλεχθέν σενάριο επέμβασης, λόγω του ότι η σπουδαιότητα του εγχειρήματος θα επηρεάσει όλα τα επίπεδα του Δήμου.

1.5. ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ

Στα πλαίσια θεσμοθέτησης του Μητροπολιτικού Πάρκου Αθήνας, έχει προταθεί η κατά προτεραιότητα υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Αυτό θα αναβαθμίσει τον Δήμο Γλυφάδας, που παρόλο το αναμενόμενο υψηλό κόστος, θα επιτύχει την άμεση σύνδεση του αστικού ιστού με το υφιστάμενο θαλάσσιο μέτωπο τουλάχιστον τοπικά.

1.6. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Οι Ελληνικές Πόλεις, έχουν την χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Χώρο. Επιπλέον το υφιστάμενο πράσινο είναι συγκεντρωμένο σε άλση η πάρκα. Αντίθετα το διάσπαρτο πράσινο, που ευρίσκεται στις περιοχές κατοικίας, ακόμη και με την μορφή των green corners (πράσινες γωνιές), βελτιώνει ουσιαστικά της συνθήκες του δομημένου περιβάλλοντος τόσο περιβαλλοντικά όσο και αισθητικά.
Οι δυνατότητες εξεύρεσης ελεύθερων χώρων που θα διαμορφωθούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου με παιδικές χαρές, γήπεδα, γενικά χώρους δραστηριοτήτων ελευθέρου χρόνου, έχουν βελτιωθεί με το ισχύον θεσμικό
πλαίσιο.
Εκτός από τον εμπλουτισμό σε πράσινο των παραλιακών και παραρεμάτιων χώρων, των πεζοδρομίων των πλατειών και των άλλων κοινόχρηστων χώρων, ο Δήμος θα δώσει κίνητρα για να φυτευτούν και οι ακάλυπτοι χώροι των πολυκατοικιών. Στόχος είναι η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος στον αστικό χώρο και καλύτερες συνθήκες ζωής. Το πράσινο είναι η μόνη άμυνα μας εναντίον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του φαινόμενου του θερμοκηπίου που απειλεί τον πλανήτη.
Σημαντικό γεγονός είναι το ότι ο Δήμος Γλυφάδας επέτυχε την απόδοση στο Ελληνικό Δημόσιο εκτάσεως 620 στρεμμάτων πευκοδάσους στα πρανή του Υμηττού, κατόπιν εννέα ετών δικαστικής διαδικασίας. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε να αποδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο η αναδασωμένη έκταση στην Αιξωνή Γλυφάδας, που είχαν καταλήξει με παράνομες μεθοδεύσεις σε χέρια ιδιωτών.

1.7. ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ - ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Το κυκλοφοριακό, είναι χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Γλυφάδας, το οποίο θα οξύνεται όλο και περισσότερο. Με γνώμονα την ενημέρωση των δημοτών και την διεθνή πολιτική μείωσης της χρήσης των ιδιωτικών μέσων μεταφοράς στις μικρές διαδρομές, και με την σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων, η διευθέτηση του κυκλοφοριακού προβλήματος του Δήμου πρέπει να επιλυθεί.
Η ιεραρχία του οδικού δικτύου, η αποτροπή της διερχόμενης κυκλοφορίας, η δημιουργία δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας (woonerfs) και πεζοδρόμων, καθώς και ποδηλατοδρόμων, είναι πρακτικές που απορρέουν από μια επικαιροποιημένη κυκλοφοριακή μελέτη.
Παράλληλα, τμήμα του κυκλοφοριακού προβλήματος, είναι και η σοβαρή έλλειψη θέσεων στάθμευσης, είτε για τους μόνιμους κατοίκους είτε και για τους επισκέπτες. Μια πολιτική στάθμευσης περιλαμβάνει επίσης: υπογείους χώρους σε τμήματα νέων πεζοδρόμων, υποχρεωτική κατασκευή θέσεων στάθμευσης στις νέες οικοδομές, έλεγχο χρήσεων γης και απαγόρευση ή έλεγχο λειτουργιών που προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση, τόνωση της πολιτικής κινήτρων και επιδοτήσεων και δραστική παρέμβαση του Δήμου για την κατασκευή ιδιωτικών ή δημοτικών κτιρίων στάθμευσης σε αδόμητα οικόπεδα στον ιστό της πόλης και προσανατολισμό των ειδικών κονδυλίων του ΕΤΕΡΠΣ στη χρηματοδότηση κτιρίων στάθμευσης.
Η εξεύρεση σημαντικών κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον εφικτή, -αλλά και χρονοβόρα- ενώ η χρηματοδότησή τους εξασφαλίζεται είτε με Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είτε με τον Αναπτυξιακό Νόμο, είτε με το νέο θεσμικό εργαλείο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.)

1.8. ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΟΨΕΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Ο Δήμος μπορεί να καθιερώσει κίνητρα για την ανακαίνιση των όψεων των πολυώροφων κτισμάτων. Πέρα από την οποιαδήποτε αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, το μέτρο αυτό συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ενέργειας, μια και μπορεί να συμπεριλάβει και την βελτίωση της θερμομονωτικής ικανότητας του κτιρίου. Η βελτίωση της θερμομόνωσης συμβάλλει κατά πρώτο στην μείωση των εκπομπών των καυσαερίων της κεντρικής θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες και κατά δεύτερο στην μείωση της εκπομπής θερμού αέρα από τις μονάδες κλιματισμού το καλοκαίρι, συνεπώς στη μείωση του φαινόμενου της θερμής ‘‘αστικής νησίδας’’.
Εάν δε αυτό συνδυαστεί και με την πολιτική του ‘‘πράσινου δώματος’’, δηλαδή τμήμα του δώματος των οικοδομών να φυτεύεται με συγκεκριμένα είδη φυτών, που δεν είναι ιδιαίτερα υδροβόρα, οι αναμενόμενες θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα είναι μεγάλες.

1.9. ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΠΕΖΟΥΣ

Η ανακατασκευή των πεζοδρομίων αποτελεί ένα σημαντικό κονδύλι στο Δήμο Γλυφάδας. Στόχος η ανεμπόδιστη και ασφαλής χρήση τους από τους δημότες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή τα παιδιά,, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η διαμόρφωση σωστών κλίσεων με αντιολισθητικά υλικά, η σωστή σήμανση, ο συνδυασμός χαμηλού, μέσου και υψηλού πρασίνου, καθώς και ο σχεδιασμός της μικροκλίμακας, (δηλαδή των καθιστικών, των διαδρομών, των στάσεων κτλ) δημιουργούν ένα ευχάριστο μεταβαλλόμενο σκηνικό για περπάτημα στάση η αναψυχή, για όλες τις ηλικιακές ομάδες των κατοίκων.
Ακόμη οι δρόμοι μικρού πλάτους, μπορούν να διαμορφωθούν σε πεζόδρομους ή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (woonerfs), σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, όπου με ανάλογα με τον σχεδιασμό του οδοστρώματος, και την επιλογή των υλικών, θα αποτρέπει την χρήση τους από οχήματα, πέρα από τους περίοικους.
Θα υπάρχει λοιπόν δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο πεζοδρόμων, μια ‘πράσινη διαδρομή’, που θα συνδέει της κύριες χρήσεις και τα τοπικά σημεία ενδιαφέροντος του Δήμου, ενώ θα προβλεφθούν και λειτουργικές τοπικές συνδέσεις με την παραλία.

1.10. ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ

Στόχος η σταδιακή ανακατασκευή όλων των οδοστρωμάτων με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των αγωγών των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και κυρίως του Φυσικού Αερίου, με το οποίο θα συνδεθούν όλες οι περιοχές του Δήμου. Παράλληλα, η σταδιακή ανακατασκευή θα γίνεται με γνώμονα την ιεράρχηση του οδικού δικτύου που θα προκύψει από την κυκλοφοριακή μελέτη, και θα περιλαμβάνει την μετατροπή ορισμένων σε πεζόδρομους η δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (woonerfs), διευθέτηση των θέσεων στάθμευσης, σηματοδότηση και αστικό εξοπλισμό (καθιστικά, πέργκολες. Info-kiosks, καλάθια αχρήστων, φωτισμό, φωλιές κάδων κλπ).

1.11. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή του Γκολφ της Γλυφάδας, λειτουργεί Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων και χωρίς έγκριση χωροθέτησης. Η λειτουργία του ΣΜΑ χωρίς τις απαιτούμενες άδειες γίνεται κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές οχλήσεις στο περιβάλλον και να επιβαρύνεται η καθημερινότητα των περίοικων. Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τις εξώδικες δηλώσεις των κατοίκων, τις αποφάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, τις αναφορές της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΧΩΔΕ και τις συστάσεις της Νομαρχίας Αθηνών, ο Σταθμός συνεχίζει να λειτουργεί παράτυπα δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Η περίπτωση της Γλυφάδας δεν είναι η μοναδική. Σε πολλούς Δήμους της Αττικής λειτουργούν χωρίς άδεια Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο είναι ανάγκη να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, τουλάχιστον κατά το στάδιο της μεταφόρτωσής τους σε Σταθμούς οι οποίοι πρέπει να πληρούν όλους τους όρους. Κατόπιν αυτών, θα πρέπει να επιδιώξουμε διαδημοτική συνεργασία για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης και συμπίεσης απορριμμάτων.
Είναι απαραίτητη η ενημέρωση των κατοίκων για τη σημασία της ανακύκλωσης και να εφαρμοστούν άμεσα προγράμματα ανακύκλωσης χαρτιού, αλουμινίου και γυαλιού.

1.12. ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Γενικά προτεινόμενα μέτρα:
Επέκταση και εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης.
Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε ορισμένες περιοχές του Δήμου
Βελτίωση τηλεπικοινωνιακού Δικτύου με την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών
Τοποθέτηση σχεδιαγραμμάτων προσανατολισμού σε κεντρικά σημεία του Δήμου.
Τοποθέτηση ενημερωτικών πληροφοριακών σημείων (info - kiosk), σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Πιλοτική εγκατάσταση ευρυζωνικού ασύρματου δικτύου πληροφόρησης (wi-fi) στην κεντρική περιοχή του Δήμου.

1.13. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση και ανασχεδιασμός της Δημοτικής Συγκοινωνίας, με στόχο να συνδέονται όλες οι γειτονιές της Γλυφάδας μεταξύ τους, με το κέντρο, την αγορά, το Δημαρχείο, και την Παραλία ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες για Ι.Χ. Τοποθέτηση πινακίδων στις στάσεις της Δημοτικής Συγκοινωνίας, όπου θα αναγράφονται οι διαδρομές και τα δρομολόγια. Η αναβάθμιση της Δημοτικής Συγκοινωνίας αλλά και η προτροπή των Δημοτών να την χρησιμοποιούν, μειώνει τις ενδοδημοτικές μετακινήσεις με συνολικό όφελος την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και συνεπώς την μείωση των εκπεμπομένων ρύπων.
Εντονότατη παρέμβαση του Δήμου ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών.

1.14. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με κέντρο το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο να διοργανωθεί σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων υπερτοπικής εμβέλειας.
Το Γλυπτό Θέατρο της Αιξωνής, θα είναι οδεύτερος καλλιτεχνικός πόλος του Δήμου, υπερτοπικής σημασίας
Βασικό κατεύθυνση είναι η αξιοποίηση και προβολή του έργου των καλλιτεχνών και πνευματικών ανθρώπων που ζουν στο Δήμο Γλυφάδας και η ενθάρρυνση και στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων και της ερασιτεχνικής δημιουργίας.
Με έμφαση στην ποιότητα να οργανωθούν σειρά καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής , θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες κ.λπ.
Η ίδρυση εργαστηρίων για όλες τις μορφές τέχνης – αναλογικές και ψηφιακές - θα συμβάλλει στη δημιουργική απασχόληση των δημοτών τον ελεύθερο χρόνο τους και την ανάδειξη των ταλέντων τους.
Καθιέρωση ειδικών προβολών με ταινίες τέχνης στα πολιτιστικά κέντρα και το θερινό κινηματογράφο.

1.15. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γενικά προτεινόμενα μέτρα:
Μέριμνα για την καλή συντήρηση και την ικανοποίηση των αναγκών των σχολείων.
Δέσμευση οικοπέδων για την κατασκευή και νέων σχολείων.
Με πρωτοβουλία του Δήμου και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους γονέων πολιτιστικά και αθλητικά προγράμματα στα σχολεία.
Ένταξη της δια βίου εκπαίδευσης και της εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning) στις προταιραιότητες του Δήμου

1.16. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Γενικά προτεινόμενα μέτρα:
Αναβάθμιση και εξοπλισμός των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Οικονομική και ηθική ενίσχυση των τοπικών αθλητικών συλλόγων.

1.17. ΥΓΕΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ

Γενικά προτεινόμενα μέτρα:
Αναβάθμιση υπηρεσιών στα Δημοτικά Ιατρεία με επέκταση του ωραρίου λειτουργίας και στελέχωση του με περισσότερες ειδικότητες.
Επέκταση του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.).
Ανάπτυξη οργανωμένου εθελοντισμού για κοινωνική αλληλεγγύη.
Δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών και αναβάθμιση των υπαρχόντων.
Κέντρα φιλοξενίας μικρών παιδιών για ολιγόωρη εξυπηρέτηση των Δημοτών.
Συμβουλευτικός σταθμός για νέους και οικογένειες.
Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Ίδρυση Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία.
Κέντρο βοήθειας για μητέρες χωρίς συζύγους και κακοποιημένες γυναίκες.
Κέντρο βοήθειας για την καταπολέμηση της χρήσης των ναρκωτικών καθώς και την πρόληψη και την απεξάρτηση από αυτά καθώς και για την αποκατάσταση των απεξαρτηθέντων.
Επέκταση του προγράμματος για την προστασία και τη δωρεάν στείρωση των αδέσποτων ζώων, σε συνεργασία με τους ζωόφιλους και τα σωματεία τους.

1.18. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ

Να ανοίξει ένας αληθινός διάλογος ανάμεσα στο Δήμο και τους νέους, ώστε οι ίδιοι να αποφασίζουν και να προτείνουν δραστηριότητες που τους ενδιαφέρουν και τρόπους αυτοοργάνωσης στη ζωή τους. Ο Δήμος να στηρίξει τις δημιουργικές τους προσπάθειες χωρίς καμία πρόθεση χειραγώγησης. Απώτερος στόχος να προσεγγίσουν με το δικό τους τρόπο τη συμμετοχή τους στη ζωή της πόλης και να αποκτήσουν τη δική τους φωνή.

1.19. ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Δήμου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την αντιμετώπιση της τοπικής ανεργίας. Να ιδρυθεί Δημοτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας, ώστε οι άνεργοι Δημότες να έχουν τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται από Δημότες και μη επιχειρηματίες.

1.20. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Nα ιδρυθεί ειδική υπηρεσία με αντικείμενο τη συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, σε εθνικό, περιφερειακό, τομεακό και τοπικό επίπεδο, ενώ θα μπορεί να δρα και συμβουλευτικά στους ενδιαφερόμενους Δημότες.
Παράλληλα θα επιδιωχθεί η συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας σε διεθνείς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς, δηλαδή στα λεγόμενα Δίκτυα Πόλεων, που σαν στόχο έχουν την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πρακτικών για την επίλυση ομοειδών προβλημάτων.
Επιπλέον, θα πρέπει να επιδιωχθεί η διαδημοτική συνεργασία με τους όμορους Δήμους, ώστε κοινά προβλήματα να αντιμετωπιστούν κατά πρώτο με γνώμονα το κοινό όφελος και κατά δεύτερο η συνεργασία θα αποτελέσει μεγαλύτερο μοχλό άσκησης πολιτικής πίεσης για την επίτευξη των αναμενόμενων στόχων.

1.21. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Γενικά προτεινόμενα μέτρα:
Αύξηση του ο αριθμού των οργάνων της τάξης στο Δήμο και να γίνονται συστηματικές περιπολίες στους δρόμους καθώς και καθιερωθεί η φύλαξη των σχολείων.
Αναβάθμιση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, με δυνατότητα την τήρηση και του Δημοτικού Κώδικα και την βεβαίωση παραβάσεων.
Ενίσχυση του φωτισμού της πόλης.